Алпийски клуб Еделвайс

По река Искър

Река Искър в района на Лакатник.

Искърското Дефиле

По бързеите в Искърското дефиле

По бързеите на река Искър

Скалния венец при село Кунино.

Между Церово и Лакатник.

С каяк в Искърското дефиле между Церово и Лакатник

Река Искър при пещерен дом Карлуково.

Река Искър при Карлуково

Семейно приключение в Искърското дефиле

Семеен рафтинг

Малко адреналин в есенния ден

Организиране на фирмено събитие с каяци

Рафтинг по река Искър в сезона на пролетното пълноводие

Рафтинг в Искърското дефиле през пролетта

С КАЯК ПО РЕКА ИСКЪР

Клуб Еделвайс предлага водни преходи с надуваем каяк, които според мястото на събитието и сезона могат да бъдат релаксираща разходка, голямо приключение или адреналиново забавление. Реките, по които предлагаме спускане са река Искър, река Вит, река Осъм, река Струма, река Велека...

Информация за река Искър може да намерите на тази страница, а за Струма и другите реки може да следвате линковете:

Река Струма

Други реки и язовири, подходящи за надуваем каяк

Спускането с каяк по река Искър може да се реализира в три района:

  • Искърското дефиле

  • От Мездра до Роман

  • От Кунино до Карлуково и Червен бряг

 

Искърското дефиле:

Тази програма е подходяща за любителите на по-емоционалните спускания и може да се осъществи през пролетта, лятото и есента. В рамките на един или два дни любителите на водни предизвикателства ще се научат да управляват каяка, да преминават бързеи и други "сложни" участъци от реката. Спускането с надуваем каяк може да се провежда в районите на Церово - Лакатник,  Левище - Зверино и Черепишкия манастир. Програмата в този район може да е между един и три дни. Приключението прекрасно може да се съчетае с посещение на Черепишкия Манастир или манастира Седемте престола. За любителите на адреналина в програмата може да се включат активности с катерене, пещери или планинско колоездене. При двудневните програми, нощувката може да е в къща за гости или палатков лагер, край бистър планински поток.

През пролетния сезон или дните на пълноводие реката между селата Бов и Лакатник е подходяща за рафтинг с големи лодки.

Видео от Искърското Дефиле

Още видео от пролетните води на Искъра

Карта на Дефилето

С каяк по река Искър - фотоалбум

 

От Мездра до Роман:

Този воден маршрут е подходящ за любителите на речни пътешествия и може да бъде реализиран през пролетта, лятото и есента. Стартовата точка е село Брусен, намиращо се източно от град Мездра. Спускането до град Роман се случва в рамките на един или два дни. Многодневната програма включва посещение на пещери с древни скални рисунки и Струпешкия манастир. Възможно е спускането с каяци по реката да продължи и към района на Кунино - Карлуково. Нощувката при двудневна програма е на палатков лагер или в Струпешкия манастир.

Повече за "Долината на скалните рисунки"

Видео от спускането между Мездра /село Брусен/ и Роман

Карта на река Искър при Мездра, Кунино и Карлуково.

 

От Кунино до Карлуково:

Река Искър в карстовия район на Кунино - Карлуково е подходяща за любителите на релаксиращи речни пътешествия. Тук Искъра преминава покрай чудновати скални кули и пещери. В района се намира природната забележителност пещера Проходна, която с множеството други каньони, скални арки и пещери са естествен декор на приключенската програма. Приключението включва и посещение на древни скални църкви от 13 век. Река Искър в този район е изключително подходяща за начинаещи лодкари, семейни екскурзии и водни преходи с деца. При двудневни програми в този район, нощувката може да е на палатков лагер, хижа или хотел. Финална точка на водното пътешествие може да е село Реселец или град Червен Бряг.

Видео от река Искър при село Кунино

Водния преход Кунино - Карлуково е подходящ за целогодишно посещение.

 

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЕТО

Всяка група от три лодки се придружава от водач, които показва пътя на спускане, води началният инструктаж и началната тренировка по управление на лодките. Водачът, също така, оказва и помощ на участниците при възникване на проблемна ситуация в реката. Отделно от водача, всяка група се придружава и от дежурен спасител, който се грижи за безопасността на "флота".

 

ЕКИПИРОВКА

Индивидуалната екипировката, която предлагаме на участниците е цял неопренов костюм с дебелина 2.5/3 мм, неопренови боти, спасителна жилетка, каска и надуваем каяк. В студените дни предлагаме неопренови костюми с дебелина 5 мм и ръкавици.

Личните дрехи и вещи, които всеки участник е желателно да носи със себе си са бански и хавлиена кърпа.

 

ЦЕНОВА ЛИСТА

Спускане с надуваеми каяци по река Искър в района на едноименното дефиле при Лакатник е на цена от 45 лева на участник. Цената е със специална отстъпка за български групи от 10 или повече участника.

За районите на Мездра, Роман и Кунино цената се уточнява според вида на заявката /големината на групата/

Възможно е програмата да включваща каяк, посещение на необлагородена пещера, спускане на рапел по алпийско въже. Този вид програма може да се реализира в рамките на един или два дни.

Организаторите на групи над 10 човека участват безплатно. Всяка група от и над 10 човека може да зададе дата по свой избор.

Индивидуални участници или групи под 10 човека, могат да направят заявка и да бъдат включени към по-голяма група, когато това е възможно.

Ако индивидуални участници или малки групи желаят събитие на точно определена дата, то може да подготвим специално предложение за целта.

Дати за индивидуални записвания

Записването за програмата е след предварително обаждане и справка за свободни дати и места.

За записвания:

Допълнителна информация, записвания и справки за свободни дати:

Янка Христова - 0878 204668

Христо Христов - 0878 104669, hristo@adventure-bulgaria.org

Георги Андонов - 0878 104667, andonov.georgi@gmail.com

 

Поръчай двуместен надуваем каяк          Прогноза за времето          Видео          Долината на скалните рисунки