Алпийски клуб Еделвайс

По бързеите на река Вит

Река вит при село Ъглен

Приключението е за малки и големи търсачи на предизвикателства

Всички на старта

Каяк и рафтинг с клуб Еделвайс

Началният инструктаж

Язовир Батак

Най-малкият лодкар

Каяк за деца

Река Велека при Синеморец

Река Велека  при Синеморец

ПО ЯЗОВИРИ И РЕКИ

Открийте малко посещаваните райони на България с нашата програма "По язовири и диви реки"

Тази програма обхваща реките Вит, Осъм, Места, Арда и Велека, както и част от родопските язовири. Маршрутите са подходящи както за начинаещи каякари така и за хора, които желаят да усъвършенстват своите умения в управлението на лодката и познаването на реката. Водните пътешествия са перфектни за релаксираща екскурзия, защото съчетават приключението с посещение на малко популярни, но чудно красиви райони от страната ни.

 

РЕКА ВИТ - намира се в централната част на северна България. Старта на програмата е село Дерманци, което е на час и половина път с автомобил от София по посока Варна. Най-близките градове до старта са Луковит, Златна Панега, Ябланица, Ловеч и Плевен. Финалът на двудневната програма е е село Садовец. Маршрутът по река Вит е един от най-красивите в България. Преминава покрай величествени скални венци, исторически паметници, скални арки и пещери, които могат да бъдат лесно посетени по време на прехода. Приключението може да бъде съчетано със спускане по въжета в скални кладенци и плуване в подземни реки.

Нощувката при двудневна програма може да бъде палатков лагер или хотел.

Най-добрия сезон за тази програма са месеците май и юни. Често в края на месец юни нивото на реката спада силно и е не е подходящо за пътешествие.

 

РЕКА ОСЪМ - намира се в централната част на северна България и задържа пълноводие повече от река Вит. Преходът е еднодневен и започва при село Умаревци, което е близо до град Ловеч. Маршрутът преминава покрай природната забележителност Деветашката пещера, която лесно може да бъде разгледана в началната и част. Финалът на водното пътешествие е село Александрово. Двудневното приключение в този район на България може да продължи из водопадите и пещерите на Деветашкото карстово плато. Популярен обект за туризъм в района са водопадите при село Крушуна. Там нашият екип предлага една от най-предизвикателните приключенски програми в България - Подземната река.

 

РЕКА АРДА  - приключението е във формат експедиция и обхваща районите на язовир Студен кладенец, река Арда при Маджарово и язовир Ивайловград. Програмата е многодневна и зависи от работата на електроцентралата при язовирната стена на Студен кладенец. Възможно е единия ден реката да е бърза и с много вода, а на другия ден да е маловодна и бавна. Въпреки капризите на водата, свързани с производството на ток, пътешествието по Арда е привлекателна експедиция през едни от най-дивите и красиви кътчета на Източни Родопи.

 

РОДОПСКИТЕ ЯЗОВИРИ: Батак, Беглика, Широка поляна и Доспат. Програмата е многодневна и е подходяща за начинаещи лодкари. Най-добрия сезон за туризъм по язовирите на западни Родопи е лятото. Приключението перфектно може да бъде съчетано с планинско колоездене. Вижте наш филм за района на западни родопи - Първата земя на Балканите

 

РЕКА ВЕЛЕКА - намира се в югоизточна България, преминава през планината Странджа и се влива в Черно море. Водния поход може да започне от село Бродилово или село Кости /при пълноводие/. Финалът е на плажната ивица при Синеморец. Най-добър сезон за посещение е месец май, когато вече е топло, и все още няма комари...Програмата е многодневна и може да включва посещение на други приморски реки или коло преход в планините Странджа и Сакар.

 

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЕТО

Всяка група от три лодки се придружава от водач, които показва пътя на спускане, води началният инструктаж и началната тренировка по управление на лодките. Водачът, също така, оказва и помощ на участниците при възникване на проблемна ситуация в реката. Отделно от водача, всяка група се придружава и от дежурен спасител, който се грижи за безопасността на "флота".

 

ЕКИПИРОВКА

Индивидуалната екипировката, която предлагаме на участниците е цял неопренов костюм с дебелина 2.5/3 мм, неопренови боти, спасителна жилетка, каска и надуваем каяк. В студените дни предлагаме неопренови костюми с дебелина 5 мм и ръкавици.

Личните дрехи и вещи, които всеки участник е желателно да носи със себе си са бански и хавлиена кърпа.

 

Ценова листа

Бюджетът на програмата се определя след заявен интерес от страна на група и зависи от продължителността на събитието, включените приключенски активности, сезона и броят на участниците.

 

Други реки

Река Искър

Река Струма

 

 

ЗА ЗАПИСВАНИЯ:

Допълнителна информация, записвания и справка за свободни дати:

Янка Христова - 0878 204668

Христо Христов - 0878 104669, hristo@adventure-bulgaria.org

Георги Андонов - 0878 104667, andonov.georgi@gmail.com

 

Прогноза за времето          Видео          Долината на скалните рисунки