Алпийски клуб Еделвайс

С каяк по река Струма през Кожух планина

Река Струма в района на Кожух планина

Река Струма при Кожух планина

 Спускане по пенливите води в Кресненския пролом

Каяк и рафтинг по река Струма в района на Кресна

В Кресненския пролом през август

С каяк в Кресненския пролом

Каньонът на Шейтан дере в района на Кресна

Шейтан дере, Кресна

Водопадите на Шейтан дере

Водопадите на Шейтан дере

Река Струма между Невестино и Бобошево през пролетта

Надуваем каяк по река СТрума

Река Струма при село Скрино, под Руеснкия манастир

Река Струма до село Вуково

На старта на водния поход при село Пастух

С каяк  по река Струма при село Пастух

Водопада Скакля в Земенския пролом

Водопада Скакля в Земенския пролом

По бързеите на Земен

Двуместен надуваем каяк на клуб Еделвайс

С КАЯК ПО РЕКА СТРУМА

Нашият екип предлага четири района за спускане с каяк по река Струма, които са подходящи за хора без голям опит в управлението на подобна лодка.

 

Река Струма при Кожух планина и Рупите

Маршрутът е панорамен и подходящ за първо спускане с надуваем каяк по река. Стартовата точка, в зависимост от нивото на реката са селата Струма или Дамяница, които са близо до град Сандански. Водния път пресича Кожух планина, която е един от изгасналите вулкани по нашите земи. Финалът на приключението е в околностите на село Марикостино. Пътешествието може да се комбинира с посещение и баня в топлите минералните извори на местността Рупите, посещение на храма на българската пророчица Баба Ванга, адреналиново катерене по вулканските скали на Кожух планина.

Най-приятните сезони за този воден преход са края на пролетта, прохладните летни дни и есента. В края на април и началото на май, водния маршрут през Кожух планина може да е идеално съчетан със ски преход по високите части на Пирин планина, в районите на Тевно езеро и хижа Каменица.

 

Кресненския пролом

Това е най-популярното място за рафтинг и каяк в България. Тук, като ниво на трудност са обособени два участъка. Лесният маршрут е подходящ за начинаещи лодкари. Спускането започва от средата на Кресненското дефиле и финишира в района на град Кресна. Трудният Маршрут е подходящ за хора с опит в управлението на двуместен каяк и започва от района на Симитли. По този маршрут преминава и популярното рафтинг трасе в Кресненския пролом. Трудният маршрут не винаги е безопасен и спускането по него може да се осъществи само при подходящи водни условия и подготвен екипаж. Сравнително добро ниво на водата за надуваем каяк по трудното трасе на Кресна може да има в месеците юни - август.

Видео от това трасе през летния сезон може да видите от линка:

С надуваем каяк в Кресненския пролом - видео

Снимки от спускане с каяци в района на Кресна

Спускането с каяк в този район може да бъде съчетано с елементи на каньонинг по водопадите на близкото  Шейтан дере, а финалът може да е в "минералната баня".

В края на пролетта и началото на лятото Кресненския пролом е подходящ и за спускане с рафтинг лодка.

 

Проломът под Руенския манастир

Река Струма между Конявска планиана и Осогово е изваяла чудно красив пролом, който е много подходящ за спускане от хора без опит в управлението на надуваем каяк. Началото на маршрута е в спокойна вода, където екипажите могат да научат лесно тънкостите в управлението на лодката. Следват няколко малки бързея, където може да се тренират придобитите умения. След тази водна увертюра, започва приятно спускане през пролома под Руенския манастир. До финала на водния преход се преминава през няколко адреналинови бързея, в които лодкарите усъвършенстват своите умения.

Програмата може да бъде в рамките на един или два дни. Двудневното приключение започва от Невестино, което е в близост до град Кюстендил. Еднодневните програми стартират от село Пастух, което се намира по средата на пролома. Финалът е в подножието на село Скрино. Програмата може да бъде съчетана с посещение  на хижа Яна, пещерата на Свети Иван Рилски, Руенския манастир, маршрути за планинско колоездене в Осоговската планина, тандемни полети с параплан от Конявската планина.

Удобна нощувка в района може да бъде палатков лагер до река Струма, къща за гости в село Пастух, хижа Яна, хотели в Кюстендил и Осоговската планина.

Мястото на програмата е на час и половина път с автомобил от град София и на половин час от градовете Дупница, Благоевград и Кюстендил.

Най-подходящи сезони за приключението са пролетта и началото на лятото. В края на април и началото на май, водния тур между Невестино и Бобошево може перфектно да се комбинира със ски преход по високите части на Рила планина в районите на седемте езера и хижа Иван Вазов.

 

Земенският пролом

Програмата е за авантюристи, които независимо от трудностите ще достигнат финалната цел.

Земенския пролом е едно от все още дивите и недокоснати от масовия турист места на България. Намира се по река Струма между градовете Земен и Кюстендил. Нивото на трудност изисква участниците да имат предварителен опит в управлението на двуместен, надуваем каяк или друга подобна лодка. Реката е поредица от спокойни участъци, криволичещи бързеи и паднали във водата дървета, които превръщат трасето в истинско изпитание, дори и за добри каякари.

Двудневната програма стартира от град Земен и има бивак на палатки в подножието на водопада Скакля. Еднодневната програма започва от водопада Скакля и продължава до края на пролома при село Ръждавица.

Най-добрия сезон за Земенския пролом са месеците май и юни. До изходния пункт град Земен може да се достигне лесно с кола или влак.

 

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪБИТИЕТО

Всяка група от три лодки се придружава от водач, които показва пътя на спускане, води началният инструктаж и началната тренировка по управление на лодките. Водачът, също така, оказва и помощ на участниците при възникване на проблемна ситуация в реката. Отделно от водача, всяка група се придружава и от дежурен спасител, който се грижи за безопасността на "флота".

 

ЕКИПИРОВКА

Индивидуалната екипировката, която предлагаме на участниците е цял неопренов костюм с дебелина 2.5/3 мм, неопренови боти, спасителна жилетка, каска и надуваем каяк. В студените дни предлагаме неопренови костюми с дебелина 5 мм и ръкавици.

Личните дрехи и вещи, които всеки участник е желателно да носи със себе си са бански и хавлиена кърпа.

 

ЦЕНОВА ЛИСТА

Еднодневно спускане с надуваеми каяци по река Струма в района на  Руенския Манастир е 50 лева на човек при група от минимум 10 човека.

Бюджетът на програмите за районите на Кресна, Кожух Планина и Земенския пролом се уточнява допълнително при заявен интерес. Бюджетът на събитието зависи от сезона, броят на дните на програмата и големината на групата.

Организаторите на групи над 10 човека участват безплатно.

Индивидуални участници или групи под десет човека, могат да направят заявка и да бъдат включени към по-голяма група, когато това е възможно.

Ако индивидуални участници или малки групи желаят събитие на точно определена дата, то може да подготвим специално предложение за целта.

Всяка група от 10 човека може да зададе дата по свой избор.

Записването за програмата е след предварително обаждане и справка за свободни дати и места.

 

Други райони за каяк

Река Искър

Още реки и язовири, подходящи за каяк

За записвания:

Допълнителна информация, записвания и справки за свободни дати:

Янка Христова - 0878 204668

Христо Христов - 0878 104669, hristo@adventure-bulgaria.org

Георги Андонов - 0878 104667, andonov.georgi@gmail.com

 

 

Прогноза за времето          Видео          Долината на скалните рисунки