Алпийски клуб Еделвайс

Планинско колоездене в Стара планина

 

От Петрохан до река Искър.

С колело от Петрохан до река Искър

 

По билата на Понор планина.

С колело в Понор планина

 

Маршрутите са с преобладаващо спускане и са подходящи за всеки.

С колело от връх Ком до река Искър

 

Пътят към река Искър може да започне и от връх Ком.

Планинско колоездене по билото на Понор планина, западна Стара планина

 

Превалът между селата Лесков дол и Брезов дол

С колело между Ком и Емине

 

По Билото на Голема планина.

Планинско колоездене в западна Стара планина

 

Спускане към долината на Батулийска река.

С колело по билото на Балкана

 

С колело в Искърското дефиле

С колело в Искърското дефиле

ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ

Стара планина е едно от местата в България, които са изключително подходящи за планинско колоездене. В западната част на Балкана, където е Искърското дефиле и връх Ком, ние предлагаме колоездачни маршрути , които са подходящи за всеки. Подбрали сме така стартовете, че колелата да могат да се изнесат на високо в планината с автомобил, а след това на колоездачите да им предстои плавно и панорамно спускане към долината.

В района на Искърското дефиле предлагаме три подобни маршрута:

  • От връх Ком или прохода Петрохан до река Искър.

  • По билото на "Голема планина" и "Ржана"

  • През Козница и Врачански балкан

 

ОТ ПЕТРОХАН ДО ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ

Понор планина - така се нарича тази част от западна Стара планина, която се намира между Петрохански проход и Искърското дефиле при гара Бов. Името на планината произхожда от многото понори, които поглъщат реките във високата част на планината и през пещерни галерии, отвеждат подземната вода до извори и пещери в долината на река Искър.

Колоездачното приключението, което предлагаме, преминава именно през този рядко посещаван, но много красив район от западна Стара планина.

Маршрутът се вие успоредно на основното старопланинско било на надморска височина от около 1300 метра. Началото на приключението може да е хижа Ком или Петроханския проход, до които се достига лесно с автомобил. От стартовата точка черен път лъкатуши покрай билото на старопланинския дял Козница и през високите плата на Понор планина колоездачния маршрут се спуска до село Зимевица. От там по асфалт спускането продължава до река Искър. Маршрутът е изключително панорамен и е приятно съчетание между спускания, равни участъци и полегати изкачвания. По пътя може да се види и 120 метровия водопад Скакля, който се намира при село Заселе.

Програмата може да се реализира в рамките на един или два дни ...

Видео от колопрехода между Петрохан и Искърското дефиле.

 

ПО БИЛОТО НА "ГОЛЕМА ПЛАНИНА"

"Голема планина" е тази част от Балкана, която се намира на запад от Искърското дефиле при град Своге. По нейното било преминава международния туристически маршрут Ком - Емине. Преходът през "Голема планина" е изключително панорамен и възможен почти през всички месеци от началото на пролетта до края на есента. Няколкодневните преходи могат да продължат към билото на Ржана или към Ботевградската долина. Еднодневните маршрути започват от село Лесков дол, което е близо до Своге и се спускат към долината на Батулийската река и Искъра.

Изходен пункт за района е град Своге.

 

КОЗНИЦА И ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Дялат Козница обхваща главното било на Стара планина, което се простира между Петроханския проход и река Искър при гара Лакатник. Тук, с изходна точка Лакатник, могат да се направят много интересни колоездачни маршрути, които да са с една и съща стартова и финална точки или да продължат на север към Врачански Балкан и долината на Враца.

Изходен пункт за района е парк Лакатнишки скали.

Видео от колоездачния маршрут в парк Лакатнишки скали и село Миланово.

Всички колоездачни маршрутите се съобразяват с конкретните метеорологични условия в деня на събитието и кондицията на групата.

Ако трудно избирате, кой маршрут е подходящ за вас, то пишете ни и ние според големината на групата, сезона и подготовката на участниците ще Ви направим най-доброто предложение.

Повече подробности за маршрутите вижте от Картата на Дефилето

 

НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА

В колоездачното приключение, участниците могат да ползват наше колело или да участват със собствено колело. Ако ползвате лично колело, не е необходимо да разполагате с последен модел велосипед за шеметно спускане, а да имате здраво и стегнато колело с преден амортисьор, което да е подходящо за планински преходи. Ако не разполагате с лична каска ние ще ви предоставим такава. Протектори на лактите, колената и на гърба не са задължителни, тъй като маршрутите, които предлагаме са по-скоро панорамни и релаксиращи отколкото екстремни. Дрехите трябва да отчитат капризите на сезона, в който се провежда приключението.

 

ТРАНСПОРТ НА КОЛЕЛАТА ДО СТАРТА И ВРЪЩАНЕ ОТ ФИНАЛА

Колоездачните маршрути от Петрохан до Искъра или в района на "Голема планина" имат различна стартова и финална точка. Ако ползвате наши колела, ние поемаме ангажимента да домъкнем велосипедите на старта. Ако ползвате лично колело е желателно вие да го доставите в началото на маршрута.

 

ОЩЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ В РАЙОНА

Колоездачните пътешествия в западна Стара планина могат да включват и:

 

 

ЦЕНОВА ЛИСТА

Цената се уточнява според заявката на групата.

.

 

 

ЗА РЕЗЕРВАЦИИ:

Христо Христов - 0878 104669, hristo@adventure-bulgaria.org

Георги Андонов - 0878 104667, andonov.georgi@gmail.com

 

Прогноза за времето          Видео          Долината на скалните рисунки