Алпийски клуб Еделвайс

Виаферата Мальовица, Via Ferata Maliovica

Via Ferrata, Maliovica

Последни метри по пътя към върха

Виаферата Мальовица

МАЛЬОВИЦА - ЖЕЛЯЗНАТА ПЪТЕКА

Виаферата - така на италиански се нарича стръмна пътека в планината, която е обезопасена с метални парапети, метални стъпки и чието преминаване изисква катерене.  Туристът, при този вид планински маршрути е обезопасен с алпийска екипировка, а на места движението по "пътеката" е толкова въздушно, че прилича на истински алпинизъм...

Италианските Доломити са меката на туристическите пътища през стръмните скали. Този стил на преодоляване на планинските отвеси от хора, които не са алпинисти, се ражда през първата световна война. Тогава в Доломитите се изграждат първите Железни пътища, които на места дори преминават през изкуствени тунели в скалите. Чрез тези пътеки, войниците бързо и безопасно са могли да достигат до желана позиция, високо в планината.

Днес този вид "железни пътеки" е все по-популярна туристическа атракция. В България също има подобни маршрути, един от които се намира до хижа на Мальовица в Рила Планина. Пътеката е построена от истински планинари и дава възможност до тръпката и красотата на алпийското изкачване да се докосне всеки човек.

Виаферата "Мальовица" преминава по скално ребро, намиращо се от дясно на връх Куклата. Маршрутът достига до панорамно било с чудни гледки към съседната Урдина долина и всички върхове от Мальовишкия дял на Рила планина. От края на Виафератата може да се слезе по криволичеща пътека, обратно в долината на хижа Мальовица или да се продължи към Мальовишките езера и самия връх Мальовица. През зимата качването по желязната пътека е безпроблемно, но слизането в страни от нея е силно лавиноопасно!

Ако искате самостоятелно да преминаването по маршрута е желателно да разполагате с алпийска седалка, каска, осигурителни въжета и карабинери, с които да може да боравите правилно и безопасно. Изкачването, в зависимост от вашето темпо и квалификация, може да ви отнеме между тридесет минути и три часа.

Туристите, които нямат подобна екипировка и умения, могат да се възползват от нашето предложение за преминаване през Виаферата Мальовица.

Ние предлагаме:

  • пълен комплект алпийска екипировка,

  • планински водач, който чрез допълнителна въжена система, ще ви осигурява на всички трудни участъци,

  • обучение за боравене с предоставената алпийска екипировка,

  • опознавателна лекция за района на Рила планина.

Изкаченото може да бъде проведено в рамките на един ден, но трябва да е съобразено с конкретните метеорологични условия. През зимата програмата е двудневна, като през първия ден участниците се обучават в спускане на рапел по алпийско въже.

Желаещите да се включат в подобно приключение трябва да разполагат с добра лична екипировка  - дрехи и обувки, които да съответстват на сезона на изкачване.

Многодневните варианти на приключение в планината, могат да включват още:

  • изкачване на връх Мальовица през североизточния гребен,

  • изкачване на връх Злият Зъб,

  • спускане с планинско колело към село Клисура или Сапарева Баня,

  • релаксиращи планински преходи по слабо посещавани туристически пътеки и слизане през планината до Рилския манастир

Изходен пункт за маршрута е ЦПШ Мальовица /централна планинска школа/, до която се достига с автомобил по асфалтов път. От паркинга до началото на "Желязната пътека" се ходи около час и половина пеша, през приятна горска пътека. В района, може да се нощува на палатка, в хижа Мальовица, която е съвсем близо до  маршрута или в хотелите на Меча поляна, Гюлечица или село Говедарци.

 

ЦенА

През летните и есенни дни, необходимия бюджет за приключение, случващо се в рамките на един ден е 50 лева на човек. Посочената цена е със специална отстъпка за български групи над 8 човека.

Всяка група от и над осем човека може да заяви дата по свой избор.

Индивидуални участници или малки групи могат да направят заявка и да бъдат включени към по-голяма група, когато това е възможно.

Ако индивидуални участници или малки групи желаят събитие на точно определена дата, то може да подготвим специално предложение за целта.

Посочената цена не включва храна, нощувка и транспортен разход на участниците.

Планираните вашето приключение според предстоящите метеорологични условия!

ЗА ЗАПИСВАНЕ:  

Христо Христов - 0878104669, hristo@adventure-bulgaria.org

Георги Андонов - 0878 104667, andonov.georgi@gmail.com

 

Прогноза за времето          Видео          Долината на скалните рисунки