Алпийски клуб Еделвайс

 

ПРОЕКТ "ДРУГОТО МОРЕ"

разказ в картини

  • Белият нос до град Бяла, в който е открит иридиевия слой. 

  • Скалния пласт, в който се съдържа елемента иридий. Скалите са образувани, като утайка на дъното на морски басейн, през периода Терциер, когато са съществували плитки морски басейни в средната и източна част на територията на съвременна България.  Иридият е елемент донесен на Земята от падналия преди 65 милиона години астероид...

  • Вкаменелост на охлюв /амонит/ намираща се на нивото на иридиевия слой.

  • Скалистите брегове на нос Калиакра. /северно Черноморие/

  • Помпа за нефт по бреговата ивица северно от нос Калиакра. Находищата на нефт в района на Тюленово и Шабла са образувани в периода на ранна Креда, когато се запълва морски басейн между Родопите и Мизийската плоча. По това време Стара планина все още не се е била издигнала... Находищата се разработват през 60 те години на миналия век, но интересът към тях спада, поради липсата на перспективи за добиване на големи количества черно злато.

  • Сондажите край Тюленово попадат и на минерална вода, която днес се събира в някогашните цистерни за нефт. Тези съоръжения се ползват от туристите през лятото като топъл и лековит душ.

  • Земята между Калиакра и Шабла е част от Мизийската плоча. Сушата завършва с отвесен скалист бряг, в който са се образували много пещери. Предпоставка за това е варовиковия състав на скалите. Част от скалните ниши са се използвали в миналото за жилища от монаси отшелници. Пещерите, които са на нивото на морската вода са давали подслон и на тюлените, живели по българската брегова ивица до 60 те години на миналия век.

  • Тюленовата пещера, намираща се южно от фара на Шабла е била едно от убежищата на тюлена-монах по нашето крайбрежие. Предполага се че първоначално тюлените са обитавали Кримския полуостров и в последствие около 1840 година се разселват по българския бряг. Изчезването на тюлените по нашето крайбрежие, в по голяма степен се дължи на унищожението на тези животни от хората. Промени в микроклимата или замърсяването на морето са другите два вероятни фактора за краят на тюлените Интересни факти за тях може да прочетете в очерка на инж. Богомил Аврамов "ПОТОПЪТ ЗАПОЧНА"

  • Крепостта на нос Калиакра. Непристъпността на бреговата ивица е причина още в дълбока древност тук да се изгради крепост. Най - ранните данни за населяването на носа са от IV век преди Христа. Тогава Калиакра е населявана от тракийското племе Тиризи, дало и първото име на крепостта - Тиризис. С името Калиакра, равнозначно на добър или хубав нос, селището се споменава за първи път я края на XIII в. Най - голям разцвет Калиакра изживява през втората половина на XIV в., когато е столица на т. нар. Добруджанско (Карвунско) деспотство на българския владетел Добротица.  На името на Добротица е наречена областта Добруджа.
  • Северното ни крайбрежие е осеяно с некрополи от времето на траките. Подходящ за туристическо посещение е некрополът от археологически резерват Яйлата, намиращ се южно от Камен бряг. Най-известния сред археолозите в тази част на България е Варненския некропол, чиято възраст се преценява на повече от 6000 години. Тук е открито златно съкровище по старо от Египет и Месопотамия. Този факт доказва, че в района на  Варна се е зародила първата европейска цивилизация.

 

Следва продължение...

Другото море - начало

Варненски археологически музей

Гледай филма за морето