Алпийски клуб Еделвайс

 

снимки от дОЛИНАТА НА СКАЛНИТЕ РИСУНКИ

Район "Говедарника" - Фотоалбум 2

Пещера със скални рисунки в ридът Говедарника при село Цареве, Мездренско. Една от пещерите със скални рисунки в ридът Говедарника при село Царевец, Мездренско.
 

 

 
Някои изследователи предполагат, че това е "Шишмановия знак" или, че така са маркирани територии, намиращи се под управлението на Цар Иван Шишман в края на 14-ти век.
 

 

 
Изследване на скалните рисунки при село Царевец Част от скалните рисунки са издълбани на труднодостъпни места в скалите. Възможно е до нивата на рисунките да са се издигали дървени конструкции. Високите точки на скалите са идеален наблюдателен пункт на близката долина.
 

 

 
Скална рисунка на еротична сцена Скален графит на еротична сцена. Мъжът, който е нарисуван, като по-малка фигура в ляво е посегнал към жената - по голямата фигура в дясно. Част от старобългарските текстове, които са издълбани върху скалите в района също сочат, че мястото е използвано за "романтични срещи".
 

 

 
Дървена стълба към вход на пещера Една от пещерите в района на Говедарника се е достигала навремето с дървена или въжена стълба. В тази пещера има надписи и подписи от 1765 и 1799 години...