Приключения с клуб Еделвайс
Лого на клуб Еделвайс


КАТЕРАЧИТЕ
Катерене на връх Харамията, Рила планина

Катерене в Рила планина

Лакатник

Катерене в пещера Проходна

Програмата е подходяща за търсачите на приключения, които нямат достатъчно опит в областта на катеренето, но желаят да се докоснат до адреналина и емоцията на подобно изпитание.

Приключението включва катерене, спускане на рапел по алпийско въже, лекция и практически упражнения за работа със специфичната екипировка. При нас всяка програма е вид обучение.

През пролетта, лятото и есента предлагаме четири района, където в зависимост от сезона и конкретната метеорологична прогноза, може да се реализира катерачното предизвикателство.

През зимата вижте програмата Ледено катерене.


Комините на Витоша

Скалния масив на "Комините" се намира по северните склонове на Витоша, в непосредствена близост до град София. До катерачните турове се достига след кратък пешеходен преход в горския пояс на планината. Мястото е изключително подходящо за първи стъпки в алпинизма. От върха на скалите се открива прекрасна панорама към цялото Софийско поле и западна Стара планина. Приключението тук може да се реализира почти във всички дни от май до края на октомври.


Зъбът на Врачански Балкан

Врачанските скали са един от най-популярните обекти за алпинизъм в България. Те се намират при прохода Вратцата, близо до едноименния град. До тях може да се достигне с автомобил от равнината или с колело през планината. Сред величествената панорама тук се откроява скалната кула "Зъбът", която е показана на третата снимка на тази страница. Името на острата скала, само говори за непристъпността на този масив, но към върха има катерачен път, подходящ за хора с малък опит в областта на алпинизма. По този път, сравнително лесно, може да се достигне най-високата точка на "Зъбът", от където следва спускане по въже към равната земя.

Програмата в този район е подходяща за пролетта, есента и хладното лято.


Злия Зъб в Рила планина

Върховете и скалите в Мальовишкия дял на Рила планина са люлката на българския алпинизъм. Катерачната програма тук е удачно да бъде двудневна. Целта е изкачване на връх Злия зъб по североизточния гребен. Маршрутът се намира високо в планината и неговото преодоляване изисква добра физическа подготовка.

Връх "Злия зъб" е един от рилските исполини, към който няма туристически пътеки. Неговата югоизточна стена е едно от големите предизвикателства за родните алпинисти. Най-лесно Злия зъб може да бъде изкачен от юг. Друг сравнително достъпен, но изключително адреналинов маршрут е североизточния ръб, след който до връхната точка на Злия зъб води остър хоризонтален гребен. Това е пътя на нашето изкачване.

Тази програма може да се реализира при подходящи атмосферни условия през лятото или първите есенни дни.


Катерене в пещера Проходна

Пещера Проходна се намира в карстовия район на Карлуково близо до град Луковит. Районът е перфектно съчетание между пещери, скални арки, малко посещавани каньони и река, които са естествен декор на разнообразни приключенски активности. Тук може да се проведе катерачна програма за начинаещи, която да не зависи от метеорологичните условия. Навсякъде другаде в България може да се излива проливен дъжд или да е адска жега, а по скалите в пещера Проходна да е сухо и прохладно. Програмата може да бъде съчетана с лодки, колоездене, спускане по алпийски въжета в пещери, посещение на древни скални църкви и приятен бивак с лагерен огън.

Програмата в този район може да бъде еднодневна или многодневна през месеците от април до октомври.


Цена:

Договаря се според броя на участниците, мястото на програмата и деня на събитието.